top of page

Η καταστροφή των φραγμάτων

Η κατασκευή και λειτουργία των µεγάλων φραγµάτων επιδρά, θετικά ή αρνητικά, στα φυσικά οικοσυστήµατα και τη βιοποικιλότητα.Η κυριότερη απειλή για τα ζώα και τα φυτά είναι η καταστροφή των βιοτόπων τους. Χαρακτηριστική περίπτωση ανθρώπινης επέμβασης στη φύση που μπορεί να οδηγήσει σε αφανισμό κάποια είδη, είναι τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα. Η δημιουργία π.χ. ενός φράγματος μπορεί να αλλάξει τόσο δραματικά το περιβάλλον, ώστε πολλά είδη φυτών και ζώων της συγκεκριμένης περιοχής να μην κατορθώσουν να προσαρμοστούν. Αν μάλιστα τα είδη αυτά είναι σπάνια και έχουν περιορισμένους πληθυσμούς, τότε κινδυνεύει να χαθεί το είδος στο σύνολό του. Για παράδειγμα, αν ξεσπούσε πυρκαγιά στο δάσος των Παπάδων στη Β Εύβοια, το μόνο μέρος στον κόσμο όπου φυτρώνει η ευβοϊκή δρυς (Quercus euboica), το συγκεκριμένο είδος δέντρου θα χανόταν για πάντα. Για το λόγο αυτόν, συχνά οι επιστήμονες επικεντρώνουν την προσοχή τους στα ενδημικά και σπάνια είδη.Επίσης, παρεμποδίζεται η μετανάστευση και η κυκλοφορία ειδών πανίδας( ψάρια), δημιουργούνται τμήματα ξηράς στις εκβολές των ποταμών(προσχώσεις) και επεμβαίνουμε στη φυσική ομορφιά του τοπίου. Επίσης, η δημιουργία φράγματος μπορεί να αλλάξει το τοπικό κλίμα μιας περιοχής.Μικροκλιµατικές αλλαγές µπορεί να παρατηρηθούν συσχετιζόµενες µε τιςαλλαγές στο ποσοστό της υγρασίας αέρα, της θερµοκρασίας αέρα

Ανθρώπινες δραστηριότητες και οι επιπτώσεις τους στο περιβάλλον

Τα τελευταία χρόνια, οι ανθρώπινες δραστηριότητες προκαλούν σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα, σε τοπικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Η ανεξέλεγκτη χρήση των φυσικών πόρων, η αύξηση του πληθυσμού και η συγκέντρωσή του στα αστικά κέντρα, η ρύπανση του αέρα, των υδάτων και του εδάφους, καθώς και η αυξημένη κατανάλωση ενέργειας, απειλούν την οικολογική ισορροπία του πλανήτη. Βασική αιτία της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος, αποτελούν οι κατασκευές, όλα εκείνα δηλαδή τα έργα (κτιριακά, συγκοινωνιακά, υδραυλικά) που κατασκευάζει ο άνθρωπος με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής του.

Οικιστική επέκταση
Οι ανθρώπινες δραστηριότητες και η οικιστική επέκταση ασκούν ολέθρια πίεση στα δάση της χώρας μας, τα οποία αντικαθίστανται σταδιακά από αστικές και τουριστικές εκτάσεις. Οι καταστροφικές δασικές πυρκαγιές και οι καταπατήσεις που τις ακολουθούν είναι πολύ συχνά αποτέλεσμα αυτής ακριβώς της ανάγκης για διαφορετική χρήση της γης. 

Υπερβόσκηση

Σημαντική είναι και η απειλή από την υπερβόσκηση, αφού στη χώρα μας εκτρέφονται ελεύθερα πολύ περισσότερα αιγοπρόβατα από εκείνα που μπορούν να συντηρηθούν στα λιβάδια μας. 
Η ανεξέλεγκτη βοσκή, ιδιαίτερα μετά την εκδήλωση πυρκαγιάς, παρεμποδίζει τη φυσική αναγέννηση των δασών, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση του οικοσυστήματος και τη διάβρωση του εδάφους. Η υπερβολική βόσκηση θεωρείται η κυριότερη αιτία της εικόνας που παρουσιάζουν σήμερα πολλά ελληνικά βουνά, όπου βλέπει κανείς να προβάλλουν γυμνά βράχια, χωρίς χώμα ή βλάστηση.

Το ανεξέλεγκτο κυνήγι και η λαθροϋλοτομία

Το ανεξέλεγκτο κυνήγι και η λαθροϋλοτομία αποτελούν εξίσου σοβαρές απειλές για τα δάση μας και για τα είδη που ζουν σε αυτά. Δυστυχώς, οι νόμοι και οι εκτελεστικοί μηχανισμοί της πολιτείας δείχνουν αδύναμοι να προστατέψουν ουσιαστικά τα ελληνικά δάση. Η λαθρουλοτομία γίνεται η αιτία για τη δημιουργία πλημμυρών.Οι παράνομες υλοτομίες έχουν λάβει ανησυχητικές διαστάσεις με προφανείς καταστροφικές επιπτώσεις στο περιβάλλον όπως η διάβρωση του εδάφους. 

 

Έργα οδοποιίας

Αλλοίωση της επιφάνειας της Γης, είναι δυνατόν να συμβεί ακόμα και με έργα χρήσιμα προς τον άνθρωπο. Π. χ. για την διάνοιξη ενός μεγάλου δρόμου και η δημιουργία σήραγγας( έργα οδοποιίας), διευκολύνει μεν την κυκλοφορία, αλλάζει όμως τη μορφολογία του εδάφους

bottom of page