top of page

Βουνά του Νομού Ευβοίας:
 

  • Τελέθριο (970 μ.). Βρίσκεται ανάμεσα από την Αιδηψό και την Ιστιαία. Έχει άφθονα νερά και σκεπάζεται από δάση.

  • Καντήλι (ή Κούρβελο, 1.225 μ.). Βρίσκεται στα ΝΑ της κωμόπολης Λίμνης. Ψηλότερη κορυφή του είναι το Κούρουβλο (ή Κούρβελο). Στην τοποθεσία Ψηλή Ράχη και Κάκαβος υπάρχουν πλούσια κοιτάσματα λευκόλιθου. Ολόκληρο το βουνό σκεπάζεται από δάση.

  • Δίρφυς Ευβοίας. Είναι το κύριο βουνό της Ευβοίας, και μαζί με τον Όλυμπο καταλαμβάνει το κεντρικό τμήμα του νομού. Η ψηλότερη κορυφή του είναι, το Δέλφι (1.743 μ.). Σκεπάζεται από πεύκα και καστανιές, φημισμένες από την αρχαιότητα.

  • Όλυμπος (1.172 μ.). Βρίσκεται στην κεντρική Εύβοια, στα ΒΑ της αρχαίας Ερέτριας.

  • Όχη Ευβοίας (ή βουνά της Καρύστου,1.398 μ.). Καταλαμβάνει ολόκληρο το ΝΑ μέρος του Νομού. Η ψηλότερη κορυφή του είναι ο Άγιος Ηλίας. Φημισμένα είναι τα μάρμαρα του βουνού, τα γνωστά λευκοπράσινα μάρμαρα της Καρύστου.

 

Ποτάμια του Νομού Ευβοίας:

 

  • Νηλεύς. Πηγάζει από το όρος Ξηρό και εκβάλλει στη θάλασσα. Διαρρέει την πεδιάδα του Μαντουδιού.

  • Πήλας. Πηγάζει από τη Δίρφυ, διαρρέει τον κάμπο της Χαλκίδας και χύνεται στον Ευβοϊκό κόλπο.

Άλλα ποτάμια του Νομού είναι: Γερανίας. Πηγάζει από το βουνό Ξηρό και χύνεται στον Ευβοϊκό κόλπο. Συπιάδας. Πηγάζει από το βουνό Ξηρό και χύνεται στον Ευβοϊκό. Ίμβροσος. Τα ποτάμια αυτά είναι μικρά και τις περισσότερες φορές είναι απλώς ξεροπόταμα.

Πηγή:http://www.hellenica.de/Griechenland/Geo/GR/NomosEvoias.html

 

Το φαράγγι του Αγίου Δημητρίου είναι ένα εντυπωσιακό ασβεστολιθικό φαράγγι με τις πιο δραματικές βραχώδεις ορθοπλαγιές στην περιοχή της Όχης . Το φαράγγι διασχίζει ένας νέος δρόμος, που οδηγεί από το χωριό Άγιος Δημήτριος προς Καλλιανού και Καβο Ντόρο. Υπάρχουν και δύο καταπληκτικά μονοπάτια, που διασχίζουν το φαράγγι. Με αφετηρία τον Άγιο Δημήτριο, το ένα προχωρεί χαμηλά μέσα στο φαράγγι και καταλήγει στην πανέμορφη παραλία Σχοινοδαύλεια. Το άλλο μονοπάτι προχωρεί ψηλά, πάνω από το φαράγγι και φθάνει στον οικισμό Καλέργου.

 

Το φαράγγι της Αρχάμπολης βρίσκεται στη βορειοανατολική μεριά της Όχης εφτά χιλιόμετρα νότια από το ακρωτήριο του Καφηρέα. Παίρνοντας από την Κάρυστο το δρόμο προς Αμυγδαλιά, βρίσκουμε την Αρχάμπολη μεταξύ των χωριών Ευαγγελισμός (Δράμεσι) και Θύμι. Το μικρό φαράγγι έχει μοναδική άγρια ομορφιά. Κατακόρυφοι κοφτοί βράχοι στριφογυρίζουν δημιουργώντας ένα δραματικό τοπίο που καταλήγει σε μια μικρή ονειρεμένη παραλία. Κοιτώντας από ψηλά, κατά μήκος του φαραγγιού, διακρίνει κανείς απομεινάρια ενός αρχαίου πολιτισμού, τα τείχη μιας αρχαίας πόλης. Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Keller, τον 6ο με 7ο αιώνα π.Χ. τα τείχη αυτά περιστοίχιζαν ένα οικιστικό κέντρο και μια ακρόπολη. Αρχάμπολη σημαίνει αρχαία πόλη. Οι αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι εδώ βρισκόταν ένα αρχαίο λιμάνι με ιερά και ορυχεία. Τα ίχνη από σκωριές που συναντά κανείς στην παραλία και ανάμεσα στα ερείπια επιβεβαιώνουν την ύπαρξη μεταλλουργικών δραστηριοτήτων πριν χώρος εγκαταλειφθεί.

Πηγή: http://www.southevia.gr/el/114/156.html

 

bottom of page