top of page


 

Η Εύβοια παρουσιάζεται στην Ιστορία από τα αρχαία χρόνια, ακόμα και τα χρόνια του Ομήρου. Σύμφωνα με πολλούς συγγραφείς που ασχολήθηκαν με την Εύβοια παραδέχονται ότι η συμβολή της στην προϊστορία ήταν σπουδαία και έπαιξε ρόλο και στην εξέλιξη του Ευρωπαϊκού πολιτισμού. 

Κατά τη μυθολογία και προϊστορία παρουσιάζεται με πολλά ονόματα.

Ο Ησίοδος την ονομάζει Αβαντίδα από το όνομα του βασιλιά Άβαντα. Οι Άβαντες ήταν το δεύτερο ελληνικό φύλο που εγκαταστάθηκε σ’ αυτήν μετά τους Ίωνες.

Λεγόταν και Χαλκοδοντίς απο το όνομα του Χαλκόδοντα, γιου του βασιλιά Άβαντααπό την επιμήκη μορφή της. Ο ίδιος αρχαίος συγγραφέας την ονομάζει και Ελλοπία από τον Έλλοπα γιο του Ίωνα.

Από τα αρχαιότερα χρόνια ονομαζόταν όλο το νησί Χαλκίδα από το όνομα της πόλεως. Ο Στράβων αναφέρεται και στους σεισμούς και την ονομάζει Εύσειστον διότι από έναν μεγάλο σεισμό μετακινήθηκαν οι πηγές της Αρέθουσας και η Εύβοια απομακρύνθηκε από τη Στερεά Ελλάδα που σε πολλά σημεία οι ακτές της πλησιάζουν.

Το όνομα Εύβοια το πήρε αργότερα και υπάρχουν και δυο εκδοχές. Μία ότι πήρε το όνομα από την νύμφη Εύβοια και κόρη του ποταμού Ασωπού και λεγόταν και Ασωπίς και η άλλη από την βοοτροφία που είχε αναπτυχθεί στην ευρύτερη περιοχή της με εκλεκτή ράτσα βοών. Το όνομα δε της Χαλκίδας κατά την πιο επικρατούσα εκδοχή σύμφωνα με τον Πλούταρχο και το Στράβωνα προήλθε από τα κοιτάσματα χαλκού που υπήρχαν στην περιοχή της.

Η ΕΥΒΟΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΗΣ

Αιδηψός

bottom of page